Onderstaand hoofdstuk komt uit het boek Gewoon Goed van Karen Kammeraat. Dé expert op het gebied van duurzaam consumeren.

Tips voor kiezen van duurzame Kleding

Het verduurzamen van je garderobe kun je op verschillende manieren aanpakken. Kies voor kleding van duurzame materialen bij grote ketens. Of ga op zoek naar kleine merken die streven naar 100 procent duurzaam. Ruilen, lenen en tweedehands zijn ook goede opties.

Helaas is er flink wat mis met de kledingindustrie. Ten eerste is deze behoorlijk milieuvervuilend. Onderzoeken wijzen uit dat de kledingindustrie na de olie-industrie de meest vervuilende ter wereld is. Bij de katoenteelt en in de kledingfabrieken worden veel chemicaliën en water gebruikt. Voor een spijkerbroek is bijvoorbeeld ongeveer zevenduizend liter water nodig. Ongeveer een kwart van de wereldwijd gebruikte pesticiden wordt in de katoenteelt gebruikt. Ten tweede maken met name jonge vrouwen jouw kleding in fabrieken in lagelonenlanden, onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Ten derde komt een aantal stoffen, zoals wol en leer, van dieren die meestal geen prettig leven hebben. Ten slotte reizen grondstoffen en kledingstukken de hele wereld over en komen er jaarlijks wereldwijd miljarden kledingstukken op de afvalberg terecht. De zogenaamde fast fashion heeft de industrie onder druk gezet, waardoor alle negatieve gevolgen snel verergerden.

Arbeidsomstandigheden en milieu

Bij kleding zijn keurmerken niet zo duidelijk aangegeven als op voedingsmiddelen, vooral op het gebied van fair trade niet. Het is dus niet makkelijk te achterhalen of een kledingstuk onder goede omstandigheden gemaakt is. Wel wordt het steeds eenvoudiger om kleding te kopen die van een duurzaam materiaal is gemaakt. Als je dat doet, geef je een signaal af aan de winkels dat je dit belangrijk vindt. Daardoor zullen zij hun best doen het duurzame assortiment te vergroten.

In een kledingstuk zit altijd een label waarop staat van welk materiaal het is gemaakt. In het volgende hoofdstuk lees je welke materialen duurzaam zijn. Bovendien hangen winkels vaak extra labels aan kleding van duurzame materialen, zodat ze makkelijk te herkennen zijn. Steeds meer winkels, inclusief grote ketens, bieden kleding aan van duurzaam materiaal. Met name kleding van biologische katoen is goed verkrijgbaar, ook bij grote ketens zoals C&A, HEMA en H&M.

7.000
Zoveel liter water is
er nodig voor een
spijkerbroek.

Keurmerken

Daarnaast zijn er verschillende keurmerken, die je soms tegenkomt op de labels in en aan het kledingstuk en soms alleen op de website van de betreffende merken.

  • GOTS (Global Organic Textile Standard) is het bekendste keurmerk voor biologische stoffen. GOTS-certificering betekent dat het hele productieproces – van het verbouwen van de vezels en de verwerking ervan tot aan het garen en de stof, het maken van het eindproduct, het verven, de verpakking en de logistiek – is uitgevoerd op een maatschappelijk verantwoorde, milieuvriendelijke en biologische manier. De hele keten voldoet aan sociale eisen zoals goede arbeidsomstandigheden en geen kinderarbeid. In de keten wordt ook gekeken naar hoe om te gaan met chemicaliën waterverbruik en waterzuivering.
  • Bij het keurmerk Organic Content Standard is het zaak goed op te letten! Er is verschil tussen de Organic Blended Content Standard en de Organic 100 Standard, maar de plaatjes lijken veel op elkaar. Organic Blended Content Standard is een keurmerk voor kleding (en andere non-food producten) met minstens 5 procent biologische vezels. Het percentage staat vermeld op het etiket.
    Er zijn geen milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kleding en geen eisen voor arbeidsomstandigheden. Veel grote merken gebruiken dit keurmerk. Het is beter dan niets, maar niet indrukwekkend.
  • De Organic 100 Content Standard daarentegen, is een keurmerk voor kleding die is gemaakt van 100 procent biologische stoffen. Dit keurmerk gaat minder ver dan GOTS, omdat er geen eisen zijn voor de verwerking van vezel tot kleding, zowel wat betreft milieu als arbeidsomstandigheden.
  • Het EU Ecolabel stelt milieueisen en sociale eisen aan de productie van textiel. Dit keurmerk bevordert het gebruik van gerecyclede vezels en biologische katoen. Als je iets met Ecolabel koopt, weet je dat het materiaal relatief milieuvriendelijk is, maar het hoeft niet biologisch te zijn. De sociale eisen haken aan bij de basisvoorwaarden zoals vastgesteld door de VN. Hier staat bijvoorbeeld wel in dat kinderarbeid niet is toegestaan, maar niet dat arbeiders een leefbaar loon moeten ontvangen.
  • Fairtrade/Max Havelaar-katoen betekent dat de katoenplukkers een eerlijk salaris hebben ontvangen. Het Fairtrade/Max Havelaar-keurmerk kom je maar weinig tegen op kleding. Bij interieurtextiel zoals beddengoed en handdoeken komt het vaker voor en is het beter te vinden (als je weet waar je moet zoeken). Naast Fairtrade-katoen is er ook de Fairtrade Production Standard. Dit certificaat is er voor merken en fabrieken waar textielarbeiders onder fatsoenlijke omstandigheden werken. Een logo met deze standaard heb ik in Nederland nog niet gezien.

Andere keurmerken die je af en toe tegenkomt bij kleding of op websites van kledingbedrijven zijn het Better Cotton Initiative (BCI), een samenwerking tussen ontwikkelingsorganisaties en grote bedrijven, en Cotton made in Africa (CmiA), opgezet door een ontwikkelingsorganisatie.

Een keurmerk in kleding dat voor verwarring kan zorgen, is OEKO-TEX STANDARD 100. Dit keurmerk geeft aan of de hoeveelheid chemicalieën, zware metalen en dergelijke in de stof onder bepaalde minimumwaarden zijn. Het richt zich op de gezondheid van de consument en je ziet het regelmatig bij baby- en kinderproducten zoals kleding en speelgoed. Daar is niks mis mee, maar het zegt niets over de omstandigheden waaronder deze producten gemaakt zijn.

In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal en bij Labelinfo vind je alle keurmerken met uitleg en in hoeverre ze betrouwbaar zijn.

Wil je meer leren uit de duurzame koopgids voor een mooiere wereld ?
Bekijk dan mijn boek Gewoon Goed. In dit boek behandel ik meer dan 40 onderwerpen waarmee je de wereld mooier kan maken.

gewoon goed

Jouw koopgids voor een mooiere wereld

Lees verder over meer dan 40 onderwerpen !

Hoe kun je met winkelen bijdragen aan een mooiere wereld? Dit boek maakt het makkelijk én leuk! Als we allemaal onze kleine bijdrage leveren, komen we samen een heel eind. Doe je mee?

Hoe kun je met winkelen bijdragen aan een mooiere wereld? Dit boek maakt het makkelijk én leuk! 

Gratis snelcursus duurzaam consumeren

Leer in 2 weken alles over keurmerken, duurzame alternatieven en bewuste keuzes maken voor een mooiere wereld 🌍

Gratis snelcursus duurzaam consumeren

Leer in 2 weken alles over keurmerken, duurzame alternatieven en bewuste keuzes maken voor een mooiere wereld 🌍