Onderstaand hoofdstuk komt uit het boek Gewoon Goed van Karen Kammeraat. Dé expert op het gebied van duurzaam consumeren.

Duurzame producten kiezen

De vraag wat duurzaamheid is, zit vol dilemma’s. Wat is beter: een biologische komkommer in plastic of een reguliere komkommer zonder? Sokken van biologische katoen of van gerecycled plastic uit de zee? Fair trade of biologisch? Mensen kunnen vaak de weg niet vinden in het woud van keurmerken. Als je er wat meer van weet, kom je erachter dat er niet zoveel keurmerken zijn als het misschien lijkt.

De keurmerkenjungle

Een echt keurmerk voldoet aan drie eisen:
− Hoge eisen op het gebied van duurzaamheid. Om een keurmerk te kunnen krijgen, moet je meer doen aan duurzaamheid dan gemiddeld en dan in de wet is vastgelegd. De eisen zijn concreet en meetbaar.
− Externe controle. Een groot aantal, met name grote, bedrijven, geeft aan dat ze zelf zorgvuldig controleren of productieprocessen met respect voor mens en dier verlopen. Mooi, maar niet echt een waterdicht systeem.
− Transparantie. Van een product met een keurmerk is duidelijk waar het gemaakt is en hoe het ver- werkt is.

Tien keurmerken in de supermarkt

De supermarkt is de makkelijkste plek om te beginnen met duurzamer kopen. Op veel producten staat – met tekst en uitleg of met een keurmerk – aangegeven of ze biologisch, fair trade of op een andere manier duurzaam zijn. Milieu Centraal deed onderzoek en concludeerde dat er in de supermarkt maar tien (10!) echte keurmerken zijn. In biologische supermarkten of speciaalzaken vind je soms ook keurmerken en logo’s uit het buitenland die betrouwbaar zijn, zoals het Franse AB-logo.

De keurmerken worden stuk voor stuk toegelicht onder dit overzicht:

keurmerken

Op welke producten vind je deze keurmerken?

Dit lijstje keurmerken is bedoeld voor het boodschappen doen, dus het gaat met name om eten en drinken. Sommige keurmerken zijn heel specifiek. MSC en ASC zul je alleen op vis tegenkomen en Beter Leven (4) alleen bij dierlijke producten (vlees, eieren en zuivel).

Rainforest Alliance en UTZ vind je vooral op producten die in grote hoeveelheden uit de tropen komen, zoals koffie, thee, chocola en bananen. Overigens zijn Rainforest Alliance en UTZ in januari 2018 gefuseerd.

Max Havelaar en Fairtrade certificeren producten uit ontwikkelingslanden, onder andere de producten die UTZ en Rainforest ook certificeren. Daarnaast vind je in de supermarkt Fairtrade-rijst, -honing, -noedels, zout, peper, sambal, curries, bloemen en nog veel meer. Fairtrade is het grootste internationale keurmerk dat staat voor partner- schap tussen producenten en handelaren, bedrij- ven en consumenten. Naast de prijs die de boeren krijgen om de kosten voor hun productie te dekken, worden premies voor gezondheid, onderwijs en bedrijfsvoering betaald. Bovendien stelt het keurmerk milieueisen.

Het Europees biologisch keurmerk (1) en EKO-keur- merk (3) zijn van toepassing op landbouwproducten uit de hele wereld. Dit is dus voornamelijk voeding. Katoenen producten of natuurlijke schoonmaakmiddelen kunnen dit keurmerk ook hebben.

Het Demeter keurmerk staat op biologisch-dynamische landbouwproducten. Deze manier van land- bouw bedrijven is gebaseerd op het antroposofische gedachtengoed en heeft veel aandacht voor het sluiten van kringlopen. Producten met het keurmerk zijn biologisch en voldoen aan extra eisen, bijvoorbeeld op het gebied van grondgebruik, energieverbruik en verpakkingen.

On the way to PlanetProof, kortweg PlanetProof genoemd, vervangt het vroegere Milieukeur en is een keurmerk voor allerlei type producten. De criteria gelden voor de hele levenscyclus van het product (of de dienst).

Duurzame keuzes maken

Bovenstaande keurmerken zeggen iets over in hoeverre producten onder goede omstandigheden geteeld of gemaakt zijn, die dus eerlijk verhandeld zijn. Je kunt ook kijken naar directe handel. Directe handel betekent dat degene die het product importeert, dat direct doet bij de boeren of de makers. Voordat je begint met ‘goed kopen’ is het handig om eerst te weten wat een product duurzaam maakt en wat jij belangrijk vindt. Momenteel is de wereld niet zo duurzaam. Er leven nog altijd veel mensen in armoede. Met de planeet Aarde gaat het niet goed. Kijk maar naar de klimaatopwarming en naar vervuiling op lokaal niveau, zoals lucht-, water- en grondvervuiling. Dit is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar uiteindelijk ook voor mensen.

Wil je meer leren uit de duurzame koopgids voor een mooiere wereld ?
Bekijk dan mijn boek Gewoon Goed. In dit boek behandel ik meer dan 40 onderwerpen waarmee je de wereld mooier kan maken.

gewoon goed

Jouw koopgids voor een mooiere wereld

Lees verder over meer dan 40 onderwerpen !

Hoe kun je met winkelen bijdragen aan een mooiere wereld? Dit boek maakt het makkelijk én leuk! Als we allemaal onze kleine bijdrage leveren, komen we samen een heel eind. Doe je mee?

Hoe kun je met winkelen bijdragen aan een mooiere wereld? Dit boek maakt het makkelijk én leuk! 

Gratis snelcursus duurzaam consumeren

Leer in 2 weken alles over keurmerken, duurzame alternatieven en bewuste keuzes maken voor een mooiere wereld 🌍

Gratis snelcursus duurzaam consumeren

Leer in 2 weken alles over keurmerken, duurzame alternatieven en bewuste keuzes maken voor een mooiere wereld 🌍